Jetlag Nedir?

tarafından
217
Jetlag Nedir?

Farklı zaman dilimlerinde yolculuk edildiğinde vücudun uyum sağlayamama durumu olarak adlandırılan jetlag uçak yolculuğu yapan kişileri etkiliyor. Yolculuk sonrasında jetlag bazı kişileri çok derinden etkilerken, bazı kişiler bu durumu daha hafif olarak geçirebiliyor. Kişilerin yolculuk sonrası yaşadığı jetlag seyahatin ilk günlerinin çok kötü geçmesine neden olabileceği için kişilerin yolculuk öncesinde ve sonrasında alacağı bazı önlemler jetlag etkisinin de minimuma inmesini sağlayabilir. Jetlag nedir? Nasıl atlatılır? Hepsi yazımızda!

Uzun yolculuklarda etkili olan jetlag, gidilen yerdeki zamanın vücudun biyolojik saatine uyum sağlamaması ile birlikte etkisini gösterirken, yorgunluk, uyku bozukluğu, dikkat eksikliği ve benzeri fizyolojik sorunlar görülebiliyor.

Ucuz uçak bileti Biletmar’da sizleri bekliyor!

Jetlag etkisi nasıl hafifletilir?

Jetlag etkisini azaltmak için gece yolculuklarını tercih etmek önemli. Yapılan araştırmalarda gündüz yolculuklarında jetlag etkisinin çok daha fazla olduğunu gösterirken, kişilerin bu konuda gece yolculuklarını tercih etmesi daha sorunsuz bir yolculuk için ilk öncelik.

Jetlag etkisini azaltmak için yolculuk öncesindeki 1 hafta boyunca gidilecek yerdeki yerel saate göre hareket etmek öneriliyor. Fakat çoğu kişi buradaki iş temposu nedeniyle buna uyum sağlayamıyor. Başarılı bir şekilde uygulanması halinde ise gidilecek yere daha kolay bir şekilde adapte olmak mümkün.

Önerilen Yazı : Dehidrasyon Nedir?

Jetlagta yiyecek ve içecek etkisi

Jetlag etkisini azaltmak adına yeme içmeye de dikkat edilmelidir. Yolculuk boyunca bol su tüketmek ve alkol almamak bu konuda destek sağlayacaktır. Özellikle vücudun su kaybetmemesi bu aşamada dikkat edilecek ilk detay.

Jetlag etkisi yaşayan kişilerin yaptığı en büyük hata hareketsiz kalarak bu dönemin sona ermesini beklemek. Bu durum vücut için çok daha fazla negatif etki yaptığı gibi kişilerin hayatına devam etmesi, hareket halinde kalması öneriliyor. Jetlag için dikkat edilecek diğer öneriler ise şöyle;

  • Önemli toplantı ya da iş gezileri için 1-2 gün önceden ülkeye gitmek.
  • Kısa yolculuklarda jetlag etkisini azaltmaya çalışmamak.
  • İlaç kullanımı halinde mutlaka doktor kontrolünde destek almak.
  • Jetlag etkisi sırasında psikolojik olarak güçlü kalmak. Durumu normal olarak kabullenmek.
  • Seyahat öncesinde sağlıklı bir dönem geçirmek, doğru beslenmek ve vücut direncini yüksek tutmak.
  • Son hafta içerisinde uyku düzenini bozmamak.
  • Uçuş sırasında kabin egzersizlerini uygulamak.