İstanbul’da Gezilecek Yerler

tarafından
246
İstanbul’da Gezilecek Yerler

İstanbul içinde gezilecek yerler gerçekten gezilmeye değer yerlerdir. Özelliklede bazı yerler için neredeyse her sene gelip gezmek istersiniz. Sizler için gerçekten harika bir liste ayarladık umarım beğenirsiniz.

 

Galata Kulesi

Galata Kulesi; İstanbul’un Galata semtinde inşa edilen ve şehri temsil eden bir kuledir. Bu kule; 528 yılında inşa edilmiştir.Dünyanın en eski kulelerinden sayılır. Kule; Bizans İmparatoru Anastasius tarafından yaptırılmıştır. Kulenin amacı o yıllarda fener Kulesi olmasıydı.

 galata

 

Eminönü

Eminönü: İstanbul’un tarihi yarımada olarak bilinen kısmında yer alan Eminönü ilçesi kuzeyden Haliç, güneyden Marmara Denizi, doğudan İstanbul boğazı batıdan ise Fatih ilçesi ile çevrilidir. İlçe bütünüyle İstanbul kentinin tarihi çekirdeği olan suriçinde yer alır ve merkezi alanın en canlı bölgelerinden birini oluşturur.

 eminonu

 

Galata Köprüsü

Galata Köprüsü: İstanbul’da Eminönü ile Karaköy arasında bulunan ve Haliç’in iki yakasını birbirine bağlayan köprü. Sultan İkinci Bayezid Han (1468-1512) Haliç üzerinde ilk köprü kurma teşebbüsünde bulundu ise de bunu gerçekleştiremedi. Daha sonra Bezmialem Valide Sultan “Valide Köprüsü” adı verilen ilk ahşap köprüyü yaptırdı (1837). Bu köprünün yetersiz kalmasından sonra Sultan Abdülmecid Han tarafından daha sağlam bir köprü yapıldı (1845). Yaklaşık 500 m uzunluğundaki bu köprü de ahşa…

 

İstanbul 15 Temmuz Şehitler Köprüsü

15 Temmuz Şehitler Köprüsü: Boğaziçi’ne temelli bir köprü yapma fikri ilk olarak 16. yy.da ele alınmıştır. Bu konuda ilk proje Licardo adlı bir Cenevizli’ye aittir. Bunu Leonardo Da Vinci’nin projesi takip etmiştir. Leonardo Da Vinci’nin II. Bayezid’e sunduğu açılır-kapanır asma köprü projesi padişah tarafından ilgi görmedi.

 

 

Yavuz Sultan Selim Köprüsü

Yavuz Sultan Selim Köprüsü: Yavuz Sultan Selim Köprüsü ya da Üçüncü Boğaz Köprüsü, İstanbul Boğazı’nın Karadeniz’e bakan kuzey tarafında yapımına başlanan üçüncü köprüdür. Köprü güzergahı, Avrupa Yakasında Sarıyer’in Garipçe köyü ile Anadolu Yakasında Beykoz’un Poyrazköy semtinde yer almaktadır.

 

 

Çırağın Sarayı

Çırağın Sarayı: 17. yüzyılda saraydan çok Kazancıoğlu Bahçeleri olarak bilinen Çırağan Sarayı, o yıllarda Osmanlı padişahı III. Ahmet tarafından dönemin Vezir-i azamı olan İbrahim Paşa’ya armağan edilmiştir. Çırağan Sarayı İstanbul’da, Beşiktaş ile Ortaköy semtleri arasında bir konumda yer almaktadır. Batı mimarisinden ilham alınarak yapılan sarayın içi süslemeleri, oldukça şık ve dikkat çekicidir.

 

 

Kapalı Çarşı

Kapalı Çarşı: Kapalı Çarşı dünyanın en eski ve büyük kapalı çarşısı İstanbul şehrinin merkezinde yer alır. Dev ölçülü bir labirent gibi, 60 kadar sokağı, üç binden fazla dükkânı ile Kapalı çarşı, İstanbul’un görülmesi gereken, benzersiz bir merkezidir. Adeta bir şehri andıran, bütünü ile örtülü bu site zaman içerisinde gelişip büyümüştür. 15 yüzyıldan kalan kalın duvarlı, bir seri kubbe ile örtülü eski iki yapının etrafı sonraki yüzyıllarda, gelişen sokakların üzerleri örtülerek, ekler yapılara.

 

 

Sülemaniye Camii

Sülemaniye Camii: Süleymaniye Camii İstanbul’da aynı isimdeki semtte yer alan, Mimar Sinan tarafından yapılmış olan şehrin en büyük ve görkemli camii. Klasik Osmanlı mimarisinin en önemli örneği. 1557 yılında tamamlanan cami, o günden bu yana sayısız deprem geçirdi, ancak bir duvarında bile çatlak oluşmadı. Süsleme açısından sade, ama teknik açıdan zengin… Cami, içindeki kandil islerini temizleyecek hava akımına uygun inşa edildi.

 

 

 

Fener Balat Cibali

Fener Balat Cibali: Fener Balat Cibali gezisinde mutlaka görülmesi gereken yerlerden biri Cibali Kapı. İstanbul’un Fethi sırasında, Cebe Ali Bey önderliğindeki Osmanlı Yeniçerileri, İstanbul’a ilk defa buradaki sur kapısını kırarak girmişler.

 

 

 

Cihangir

 

 

Bebek Sahil

 

 

Emirgan Korusu

Emirgan Korusu: İstanbul’da yer alan temiz, huzur verici yeşil alanlardan biridir. “Emirgan” ismi İranlı asilzade Emir Güne Han’dan gelmektedir. 17. yüzyıldaki Revan seferinde savaşmadan teslim olan Emir Güne Han, İstanbul’a getirilmiş ve Yusuf Paşa adını almıştır. Paşaya günümüzde Emirgan Korusu olarak bilinen yerdeki alan hediye edilmiştir. Aynı dönemde yaşayan Evliya Çelebi ile arkadaş olan Yusuf Paşa bir dönem burada yaşamıştır. İdamının ardından koru, Mısır Hidivi İsmail Paşa’ya verilmiştir. Bu dönemde alana Sarı, Pembe ve Beyaz Köşkler inşa edilmiştir.

 

 

Ayasofya Müzesi

Ayasofya Müzesi: Mimarisi, ihtişamı, büyüklüğü ve işlevselliği yönünden ilk ve son ünik uygulama olarak görülen Ayasofya; Osmanlı camilerine fikir bazında da olsa esin kaynağı olmuş, doğu-batı sentezinin bir ürünüdür. Bu eser dünya mimarlık tarihinin günümüze kadar ayakta kalmış en önemli anıtları arasında yer almaktadır. Bu nedenle, Ayasofya, tarihi geçmişinin yanı sıra, mimarisi, mozaikleri ve Türk çağı yapıları ile yüzyıllar boy.

 

 

Yerebatan Sarnıcı

Yerebatan Sarnıcı: Yerebatan Sarnıcı İstanbul’da eskiden kalma büyük sarnıçtır. Yerebatan Sarayı adıyla anılan Bazilika Sarnıcı, İstanbul’da Ayasofya ile Cağaloğlu arasında bulunan büyük bir sarnıçtır. Günümüzde de içinde su bulunan bu büyük kapalı sarnıç, kentin su ihtiyacını karşılamak üzere îlkçağ’da yapılmıştı.

 

 

Gülhane Parkı

Gülhane Parkı: Gülhane Parkı eskiden Topkapı Sarayı’nın “Has Bahçe” lerinden biriydi. Ulu ağaçlar, güller, laleler, bin bir çiçek bu bahçeyi süslerdi.

 

 

Topkapı Sarayı

Topkapı Sarayı: Topkapı Sarayı dünyada günümüze gelebilmiş sarayların en eskisi ve genişi Topkapı Sarayıdır. İstanbul’da Sarayburnu sırtlarında yaklaşık 400 yıl Osmanlı Devletinin idare merkezi olan saray. Sultanahmed ile Haliç ve Boğaz sahilini kaplıyordu. Asıl alanı 700.000 m2 kadardı. İnşasına Fatih Sultan Mehmed (1451-1481) zamanında 1465 yılında başlandı. Osmanlı teşrifatında ilk adı “Saray-ı Cedîd-i Âmire” olup, “Yeni saray” demekti.

 

 

Dolmabahçe Sarayı

Dolmabahçe Sarayı: Dolmabahçe Sarayı, Avrupa sanatı üslûplarının bir karışımı olarak 1843-1856 yılları arasında inşa edilmiştir. Sultan Abdülmecit’in mimarı Karabet Balyan’ın eseridir.

 

 

Adalar – Büyükada

Adalar – Büyükada: Büyükada Eski adı Prinkipo’dur. Prinkipo, Yunanca “büyük” demektir. Troçki’nin bir dönem sürgün yaşadığı Büyükada İstanbul Adaları’nın en büyüğüdür. Yüzölçümü 5,4 kilometrekaredir. Maltepe sahiline uzaklığı ise 2300 metredir. Adalar’da, biri güney, diğeri kuzeyde olmak üzere iki tepe bulunur. Güneydeki tepe, 203 metre yükseklikteki Yücetepe’dir. Kuzeydeki tepe ise isa Tepesi’dir. Ada’nın en yüksek tepesinde Aya Yorgi kilise ve manastırı bulunmaktadır.

 

Miniatürk

Miniatürk: Miniatürk ya da Minyatür Türkiye Park, Türkiye’deki çeşitli yapıtların maketlerinin sergilendiği 60.000 metrekareyle dünyanın en geniş alana kurulmuş minyatür parkıdır. Miniatürk, Haliç kıyısında bulunan eski bir park alanına kurulmuştur.

 

 

Panorama 1453 Müzesi

Panorama 1453 Müzesi: Panorama 1453 Tarih Müzesi olarak bilinen İstanbul-Topkapı’da bulunan bu müze, Fatih Sultan Mehmet’in İstanbul’u fethedişinin, bir odada top sesleri, Mehter Takımı’nın ve Osmanlı atlarının kişnemesinin efekt olarak verildiği ponaramik bir müzedir. Topkapı Parkı içerisinde yer almaktadır.

 

 

Çamlıca Tepesi

Çamlıca Tepesi: Büyük Çamlıca Tepesi İstanbul Anadolu Yakası Üsküdar ilçesi sınırlarında yer alır. Büyük Çamlıca Tepesi (Sefa) denizden 268 m yüksekliktedir ve Çamlıca Televizyon Kulesi burada yer alır. Tepede yer alan Büyük Çamlıca Korusu ve tesisler yerli yabancı turistlerin uğrak yeridir.

 

Pierre Loti Tepesi

Pierre Loti Tepesi: Pierre Loti Tepesi, diğer anlamı|Pierre Loti (anlam ayrımı) Pierre Loti Tepesi, İstanbul (şehir)|İstanbul`un Eyüp, İstanbul|Eyüp ilçesinde Haliç`e nazır bir tepedir. Tepe adını, 1876 yılında İstanbul`a gelerek buraya yerleşen ve sık sık bu tepedeki bir kıraathaneye gelmesiyle tanınan Fransız roman yazarı ve doğubilimci Julien Viaud`dan almıştır. Tepenin adını Eyüpsultan Tepesi olarak değiştirmek amacıyla belediye meclisine sunulan öneri pek çok.

 

Şile Deniz Fenerli

Şile Deniz Fenerli: Şile Feneri, İstanbul`un Şile ilçesinde bulunan ve İstanbul Boğazı ile Karadeniz`e hizmet veren deniz feneridir.

 

 

Taksim – Beyoğlu – İstiklal Caddesi

Taksim – Beyoğlu – İstiklal Caddesi: Taksim Meydanı, İstanbul’un Beyoğlu ilçesinde yer alan ve İstanbul kentinin en ünlü noktalarından biri olan meydan. Çevresindeki lokanta, mağaza, otel, eğlence ve kültür yerleriyle İstanbul’un en büyük turistik çekim merkezinden biridir.

 

 

Vialand

Vialand: Vialand Türkiye’de inşa edilmiş ilk temalı parktır. İstanbul ilinin Eyüp ve Gaziosmanpaşa ilçeleri üzerinde yer alan park 26 Mayıs 2013 tarihinde başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından resmen hizmete açıldı. Vialand’da tema parka ek olarak alışveriş merkezi ve gösteri merkezi de yer almaktadır.

 

 

Sultanahmet Camii

Sultanahmet Camii: Sultanahmet Camii Mavi Cami olarakta bilinir. İstanbul’da bugünkü Sultanahmet semtinde Sultan Birinci Ahmed tarafından yaptırılan cami; medrese, darülkurra, sıbyan mektebi, türbe, arasta, dükkanlar, hamam, darüşşifa, imaret ve üç sebilden oluşmaktadır. 1609-1620 yılları arasında Mimar Sedefkar Mehmed Ağa tarafından yapılmıştır.

 

 

Kız Kulesi

Kız Kulesi: Kız Kulesi, tarih içinde gözetleme kulesi, deniz feneri olarak kullanılmış, Boğaz girişini belirten bir mihenk noktasıdır. Geçen yüzyıldaki görüntüsünü koruyan kule turizme tahsis edilmiş lokanta ve seyir balkonu ile servis vermektedir. Batı kaynakları yanlış olarak burayı sevgilisi Hera’ya kavuşmak için yüzerken boğulan Leander’in kulesi olarak isimlendirmiştir. Bu olay mitolojik hikayede Çanakkale Boğazında geçmiştir.