Yapacağınız yolculukların uzun olanlarında, genelde sabit duruştan dolayı eklem ağrısı veya bunun gibi sıkıntılar çekebilirsiniz. Ancak bu gibi sorunlardan kaçınmanız mümkün. Sizler için uzun uçuşlarınızda yapmanız gerekenleri derledik. Bu sayede, bir sonraki yolculuğunuzda bu sorunlardan kurtulmuş olacaksınız. İşte, Uzun Uçuşlar İçin Kritik İpuçları Ve Uygulamanız Gereken Egzersizler;
Makalede Neler Var?
Uzun Uçuşlar İçin Kritik İpuçları Ve Uygulamanız Gereken Egzersizler
Uçuş korkusu için egzersizler
Uçak yolculuğu pek çok insan tarafından korkulan bir seçenektir. Sırf bu yüzden insanların çoğu, yol ne kadar uzun sürecek olursa olsun karayolu ulaşımını tercih eder. Bu korkularını yenmeden binen insanlar da, kendilerini fazla kastıklarından eklem ağrısı gibi sorunlarla karşılaşabilirler. Bunun için yapmanız gereken en önemli şey nefes egzersizleridir. İnişte ve kalkışta mutlaka uygulamalısınız.
Doğru koltuk seçimi
Uzun uçuşlarda rahat etmenin en önemli yolundan biri de doğru koltuk seçimidir. Özellikle tercih etmeniz gereken koltuk pencere kenarı olmalıdır. Bu sayede, yanınızda oturanların kalkarken ki rahatsızlıklarından kurtulursunuz. Bununla birlikte koridorlardan geçenlerinde size rahatsızlık vermesini engellemiş olursunuz.
Yeme- İçme
Uçuşlarınız esnasında, sürekli tuvalete gitmek istemezsiniz. Aynı zamanda bu sizin için zorlu bir durum olacaktır. Bu yüzden tuvalet ihtiyacını arttıran kafeinli içeceklerden uzak durmanız gerekir. Bununla birlikte alkolü abartmamalı ve sıvı ihtiyacınızı gidermek için meyve suyunu tercih etmelisiniz.
Giyim kuşam
Elbette her insan gibi dışarıya çıktığınızda şık olmak isteyebilirsiniz. Ancak yolculuk esnasında bundan ziyade, rahat edebileceğiniz spor kıyafetleri tercih etmek sizin yararınıza olacaktır. Bununla birlikte yolculuklarda ayak şişmesi gibi durumlarla da karşılaşıldığından, ayakkabıların da spor olanını seçmenizde fayda var.
Havalandırma
Uçak yolculuklarında, içerisinde bulunduğunuz kabinler nemsiz ortamlardır. Dolayısıyla bu durum sizde ağız ve burun kuruluğuna yol açabilmektedir. Bu sebepten dolayı eğer lens kullanıyorsanız, yolculuk esnasında gözlük takmayı tercih edin. Ayrıca kafeinli içeceklerden de uzak durmanız gerekir.
Basınç
Hava basıncını azaltmanın en iyi yollarından biri sakız ve şekerlerdir. Bunun yanında, uçuşun son saatinde de uyumamaya dikkat edin. Çünkü inişlerde basınç arttığından, bu dengeyi kurabilmek içi esnemeniz ve yutkunmanız gerekir.
Uyku
Uzun uçak yolculuğunuzu rahat geçirmeniz için en önemli etkenlerden biri de doğru uyku pozisyonudur. Koltuğunuzu 130 derece açıyla yatırdıktan sonra battaniyeyi rulo haline getirip dizlerinizin altına koymanız yeterli. Eğer eklem ağrısı çekerseniz, yana dönüp, battaniyeyi kalçanızın altına koyun. Bir başka öneri de yanınızda boyun yastığınızı götürmenizdir.
Hamilelik
Bu süreçte en önemli şeylerden biri dolaşım faktörüdür. Dolaşımı arttırmanın en iyi yollarından biri de varis çorabı giymektir. Bununla birlikte bol miktarda sıvı tüketilmelidir. Ayrıca, hamile kadınlar için koltuk seçimi de koridor tarafında olmalıdır. Çünkü sürekli hareket halinde olup yürümeleri gerekir. Otururken de bir takım ufak egzersizler yapmalıdır.
Jet lag’le başa çıkmak
Jet lag, uzun süren yolculuk sonrası uykusuzluk, yorgunluk ve halsizlik halidir. Bu durum kaçınılmazdır. Ancak, etkilerini en aza indirmek mümkündür. Gidiş yönüne göre yapmanız gereken değişir. Eğer sabah yola çıkıldıysa ve uçak doğu yönündeyse uyumalısınız. Eğer batı yönündeyse uyanık olmalısınız. Bu sayede uyku bozukluğu ile başa çıkabilirsiniz.
Kabin egzersizleri
Uzun mesafeli yolculuklarda mümkün olduğu mertebede hareketsiz kalmamak ve koridor aralarında yürümek gerekir. Tabii bunun yanında egzersiz yapmak da son derece önemlidir. Bunlar;
- Uyluk kaslarınızı gererek, dizinizi bükülü tutun ve havaya kaldırın.
- Topuklarınızı yere değdirerek parmak uçlarınızı havaya kaldırın ve daha sonra tam tersini yapın.
- Ayağınızı kaldırarak parmaklarınızı daire şeklinde hareket ettirin.
- İki ayağınızı da yere basarak karnınızı içeri çekin. Yavaş şekilde öne eğilerek parmaklarınızı kaval kemiğinize götürün.
- Hafifçe öne eğilerek dizlerinizi göğsünüze doğru çekin.
- Omuzlarınızı yukarı aşağı şeklinde hareket ettirerek çevirin.
- Sağ elinizle sol dirseğinizi tutun ve esnetin. Daha sonra tam tersini yapın.
- Boynunuzu yavaşça sağa sola ve yukarı aşağı şeklinde hareket ettirin.