Uçuşta Burun ve Kulak Sorunları

tarafından
210
Uçuşta Burun ve Kulak Sorunları

Uçak yolculuklarında basınç değişikliklerin olması burun ve kulak sorunları sorunları yaratabilmektedir. Özellikle iniş ve kalkış sırasında yaşanan ani değişiklikler, çoğu kişi için uçak fobisinin oluşmasına neden olurken, kişiler bazı basit önlemlerle bu kısa süreleri daha kolay bir şekilde atlatabilir.

Uçaklarda sanıldığının aksine burun tıkanıklığı yaşanmaz. Kulak bölgesine göre çok daha dayanıklı olan burun, uçaktaki basınçtan etkilenmez. Bu nedenle basınç değişikliğine bağlı bir burun tıkanıklığı söz konusu değildir. Fakat olası bir tıkanıklık durumuna karşın da kişilerin yanında sprey bulundurması çözüm olacaktır. Uçaklarda burun tıkanıklığı yaratabilecek en önemli etken, kabin içerisindeki havanın giderek nem yönünden zayıflamasıdır. Giderek kuruyan hava burunlar için tehlike yaratacaktır. Bu nedenle ilaç kullanımı özellikle burun bölgesinde sorun yaşayan kişiler için sorun önerilir. Doğal olarak bu konuda çözüm bulmak isteyenlerin ise bol bol su içmesi ve sıcak içecek tüketerek burun bölgesine buhar takviyesi yapması önerilir.  Kişilerin burun spreyi kullanması konusunda da doktora danışması ve aynı zamanda uçuş kurallarına dikkat etmesi gerekir.

Yetişkinler için daha hafif bir şekilde geçebilecek burun tıkanıklığının asıl risk grubu çocuk ve bebeklerdir. Bu tür durumlarda okyanus suyu kullanılabilir.

Uçuşta Kulak Sorunları

Uçaklarda en büyük sorunlardan birisi olan kulak tıkanıklığı, hemen her yolcunun yaşadığı bir problemdir. Basınç farkı nedeniyle yaşanan kulak tıkanıklığı bazı yöntemlerle önlenebilir.

Valsalva manevrası gibi teknikler uçuş sırasında denenebilir. Ağzın ve burnun kapatılarak ciğerlerdeki havanın boşaltılmaya çalışılması tıkanıklıkların açılmasında etkili olabilir. Valsalva manevrası gibi ağız ve burun kapatılarak dilin oynatılması da yine etkili olabilir. Yutkunmak, alt çeneyi öne doğru uzatmak, şeker emmek denenebilecek teknikler arasındadır.

Yetişkinlerin yine çözüm bulabileceği bu sorunlarda bebekler ve çocuklar için farklı önlemler alınabilir. Özellikle küçük yaştaki bebekler için biberon kullanılması önerilir. Çocukların iniş ve kalkış sırasında uyumaması da önemlidir. Gerekli görüldüğü takdirde doktor yardımı alınabilir.