Orta Asya’nın en modern şehri olarak kabul edilen Almatı, Kazakistan’ın da en büyük şehri ve aynı zamanda eski başkentidir. Her ne kadar başkentlik unvanını 1997’de Astana’ya kaptırmış olsa da Almatı, Kazakistan’ın hâlâ en büyük şehri ve finansal merkezi olarak kabul edilmekte.
Almatı ismi şehirde bulunan binlerce çeşit elma ağacından gelmektedir. Elmanın başkenti olarak kabul edilen Almatı, çarpık yerleşmenin son derece sıfıra indirgendiği adeta kalemle çizilmiş hissi veren bir şehirleşmeye sahip. Daha çok kış turizmine hitap eden Almatı, Kasım ve Nisan aylarında kadar kar turizmi severler için ideal bir seçenek.
Makalede Neler Var?
Almatı’da Gezilecek Yerler
Panfilov Park
İçerisinde çeşitli heykelleri görebileceğiniz Panfilov Parkı, Moskova dışında Naziler ile yapılan savaşta ölen asker Panfilov anısına bu ismi almıştır. Park, geniş yeşil alanıyla, yolu Almatı’ya düşen doğaseverlerin mutlaka görmesi gereken bir yer.
Yeşil Pazar
Panfilov Parkı’nın 5 dakikalık bir mesafede uzağında olan Yeşil Pazar, önceden sebze meyve satılan bir pazar olduğu için adını Yeşil Pazar olarak almıştır. Günümüzde ise meyve sebze dışında da Orta Asya’ya özgü birçok geleneksel ürünleri bulabileceğiniz mutlaka ziyaret edilesi yerlerden biri olarak, Yeşil Pazar alışveriş için sizleri beklemekte.
Arasan Hamamı
Rus hamamı, Türk Hamamı gibi deneyimleri yaşayabileceğiniz bu hamam içerisinde yüzme havuzu da barındırmakta. Panfilov Parkı’nın tam karşısında konumlanana bu güzel hamam kültürel hazzınıza eşlik edecek.
Zenkov Katedrali
Dünyadaki tek ahşap katedral olması muhtemel olan bu bina Panfilov Parkı’nın içerisinde yer almaktadır. Bu yapıyı özel kılan tek unsur, elbette sadece ahşap bir yapı oluşu değil, yapım esnasında hiç çivi kullanılmamış olması da yapıyı hayli özel kılmakta. Rus mimarisi ile inşa edilen yapı, 1911 yılında meydana gelen depremden hiç hasar almadan çıkmış. Bu sebeple katedralin Tanrı tarafından korunduğunu inanılmaktadır.
Merkez Camii
Ülke nüfusunun yüzde 70’ini Müslümanların oluşturduğu Kazakistan’da camiler de önem arz etmekte. Yapımı 1999 yılında biten Merkez Camii, Almatı’nın ihtişamlı yapılarından birisi olmasının yanında üzerinde Türk esintilerini de barındırmaktadır. Merkez Camii Kazakistan’ın en büyük camisi olma unvanına da sahip.
Chimbulak Kayak Merkezi
2220 rakımlı kayak merkezine karayolu ile ulaşım sağlayabilirsiniz. Trafik yoğunluğu olmadığı takdirde şehir merkezinden kayak merkezine ulaşım 40 dakika sürmekte. Ilıman havası ile sakinlik veren kayak merkezi, Almatı’yı kış aylarında ziyaret etmeyi düşünenler için mutlaka gidilmesi gereken bir yer.