Dortmund’da Ne Yenir? Ne İçilir?

dortmund yemek rehberi

Dortmund, diğer Almanya şehirlerinde olduğu gibi biralarıyla meşhur bir şehir. Kentte; geleneksel Alman mutfağına özgü yemekler çoğunlukta olmakla birlikte, Türk lezzetlerinden enfes Antep yemekleri de bulunuyor. Ayrıca şehir, dünya mutfağından; Yunan, Japon, İtalyan ve Fransız lezzetleriyle de farklı alternatifler sunuyor.

Şehirde; klasik restoran ve lokantaların yanı sıra, büfe tarzı mekanlarda da iştah açıcı menüler bulunuyor. Dortmund’a özgü yerel lezzetler arasında ise kırmızı et, jambon, karalahana yemekleri, patates kızartması-püresi ve tabi ki de bira yer alınıyor. Dortmund’un özellikle Westphalia (Vestfalya) bölgesine özgü yemekleri başta olmak üzere, gelmişken denenmesi gereken lezzetler ise şöyle…

Dortmund Yemekleri

Westphalian Preffer-Potthast

Acılı dana eti ve klasik et yemekleri sevenler için denenmesi mutlaka gereken Westphalia usulü Preffer Potthast, sığır etinin omuz kısmının pişirilmesiyle yapılan enfes bir yahni türü. Dortmund’a özgü bir çeşit güveç yemeği olan Preffer Potthast, kuşbaşı doğranmış sığır etlerinin defne yaprağı, yoğun karabiber ve soğanla pişirildiği nefis ve farklı bir lezzet sunuyor. Harika ve yumuşacık etleriyle, yanında tercihinize bağlı olarak turşu çeşitleri ve patatesle servis ediliyor.

Vestfalya Usulü Lahana Çorbası (Westphalian Grünkhol Suppe)

Jambon ve karalahana ile yapılan bu çorba, Dortmund’un yöresel yemekleri arasında bulunuyor. Bizim Karadeniz mutfağımızdaki karalahana çorbasını anımsatsa da jambonla farklı bir lezzet sunuyor.

Peynir Fondü (Käsefondue)

Son zamanlarda ülkemizde meyvelerle birlikte çikolatalı fondü yemek popüler olsa da Alman kültüründe, özel peynirlerle yapılanları tercih ediliyor. Karadeniz mıhlamasını anımsatan yiyecek; Gravyer peyniri ile başka yöresel peynir çeşitlerinin karışımıyla yapıldığından, farklı bir lezzet sunuyor. Bu lezzet, aslında İsviçre mutfağından, Alman mutfağına geçmiş olup beyaz şarap, kiraz likörü ve mısır nişastasıyla peynirler eritilerek hazırlanıyor. Genellikle ekmekle servis edilse de salam, jambon, brokoli, karnabahar, turşu gibi yiyeceklerle de sunuluyor ve uzun çubuklarla keyifle yeniliyor.

Meyveli Dondurma

Dortmund’da meyveli dondurma, yerel halkında en çok tercih ettiği dondurma türleri arasında. Tercihinize göre seçeceğiniz meyveler ve soslar eşliğinde hazırlanan enfes dondurmaları, isterseniz waffle eşliğinde de tüketebilir ve şehirde her mevsim bulabileceğiniz bir alternatif.

Bira

Diğer Almanya şehirlerinde olduğu gibi bira, Dortmund’da da vazgeçilmez içecekler arasında yer alıyor. Şehre özgü yerel biralar, meraklılarını bekliyor.

Biletmar:
İlgili Gönderi
Leave a Comment

Bu site çerezleri kullanmaktadır.