Torino ’da Mutlaka Yenilmesi Gerekenler Nelerdir?

torino

Turizm ve sanayi ile ön plana çıkan Torino aynı zamanda Dünya üzerinde en bilinen mutfak kültürlerinden biri olma özelliğini taşıyan İtalyan mutfak kültürünün öncüsü sayılır. Akdeniz sebzeleriyle bilinen İtalyan mutfağının daha çeşitli ve daha zengin bir kısmını teşkil eden Torino, ‘’Avrupa’nın Lezzet Başkenti’’ denilmeyi hak ediyor. Fiziki olarak İtalya’nın Fransa sınırına dokunan topraklarından biri olmasının verdiği kültür etkileşimi Torino’nun mutfak kültürüne de yansımış. Bu yüzden lezzetlerin bir kısmında İtalyan havasıyla birlikte yoğun bir Fransız kültürü de etkisini gösteriyor. Torino’ya gidildiğinde mutlaka yenilmesi gerekenler ise şu şekilde sıralanabilir:

Bagna Càuda

Ana yemekten önce genelde soğuk yiyecekleri tercih eden Torinoluların tükettiği atıştırmalıklardan biri de Bagna Càuda’dır. İçerisinde ançüez gibi deniz ürünlerinin de bulunduğu Bagna Càuda, İtalyan kültüründe sık kullanılan zeytinyağı, tereyağı, sarımsak ve mantarla buluşan nefis bir ön atıştırma.

Mantarlı Risotto

İtalya’da mantar neredeyse bütün yemeklere konuluyor. İtalyan damak zevkine uygun pişirilmiş bir tür pilav olan Risotto da mantardan nasibini alarak Torino’nun bilinen lezzetleri arasına adını yazdırmış.

Vitello Tonnato

Et yemeği olarak tercihlerin arasına alınabilecek lezzetlerden biri de Vitello Tonnato’dur. Vitello Tonnato, ton balığı sosuyla hazırlanıp yenen soğuk bir et yemeği olmakla birlikte yöresel bir lezzet olarak tadabileceğiniz yemeklerden biri.

Verzin Robbiola Peynirleri

İtalya da 20’den fazla bölgede imal edilen çok çeşitli peynirler var. Tatmadan geçilemeyecek peynirlerden biri de Dünya mutfağına ismini yazdıran hafif ekşimtırak bir lezzete sahip olan bu peynirler. Torino da keçi sütünden elde edilen bu peynirlerin en önemli özelliği çok yumuşak bir yapıya sahip olmaları.

Tagliatelle

Kendine özgü soslarıyla servis edilen uzun erişte biçiminde gözüken bir çeşit yumurtalı makarnadır.

Espresso

Torino’ya gidildiğinde içilmesi gerekenlere göz atacak olursak kahveler ön plana çıkıyor. Herkesin yakından tanıdığı Espresso ise güne daha dinç başlamak için tercih edilebilir.

Bicerin

Çok eski bir çikolata kültürüne sahip olan Torino’nun en sevilen içeceği Bicerin’dir. Espresso, süt, krema ve çikolatadan meydana gelen bu içecek Torino’ya gelindiğinde mutlaka içilmesi gereken içeceklerin başında yer alıyor.

Biletmar:
İlgili Gönderi
Leave a Comment

Bu site çerezleri kullanmaktadır.