İtalya’nın nüfus bakımından üçüncü büyük şehri olan Napoli, Campania Bölgesi’nin başkenti olup, güney bölgesinde bulunmaktadır. M. Ö. 7. yy.’da Yunanlılar tarafından kurulduğu tahmin edilen şehir, ‘yeni şehir’ anlamına gelen Neopolis ismini almıştır. Daha sonra ismi Napoli olarak değiştirilen kent, UNESCO tarafından Edebiyat Şehri ilan edilerek, dar sokakları ve tarihi görüntüsüyle içerisinde bir çok kültürel değeri barındırdığını kanıtlamıştır bizlere.
Makalede Neler Var?
Napoli’de gezilecek yerler
Ulusal Arkeoloji Müzesi
Dünyanın en iyi Roma müzesi olarak görülen Museo Archeologico Nazionale, Roma İmparatorluğuna ait bir çok esere sahiptir. Müzede bulunan Yunan, Roma ve Rönesans dönemine ait eserler, kaliteli ve sayıca fazla olduğu gibi, ziyaretçilerine farklı kapılar da aralamaktadır. Bodrum katında bulunan 2,500 objeli Mısır koleksiyonu Borgia ailesine ait en önemli eserlerdendir. İçerisinde vazolar, heykelller, seramikler ve freskler bulunan müzenin giriş ücreti 12 Euro’dur.
San Francesco di Paola Kilisesi
Napoli’de bulunan bir diğer eser ise Vatikan Müzesi’nden esinlenerek yapılan San Francesco di Paola Klisesi’dir. Tavanının ortasında cam bulunan klise, adeta bir güneş saati edasıyla günün her saatinde farklı açılarda ışık vermesiyle dikkat çekiyor. Ayrıca içinde yaşlıların ayin esnasında ışıktan korunmak için kullandıkları şemsiyeler bulunan kliseye, giriş ücretsizdir.
Castel Nuovo
Şehrin en etkileyici yapılarından biri olarak bilinen Castel Nuovo Şatosu’nun en dikkat çekici tarafı ise, Napoli’yi düşman saldırılarından korumak için yapılan kaleleridir. Dönem itibariyle Napoliyi oldukça iyi şekilde temsil eden şato, denizin dibinde bulunmasıyla güzel bir liman manzarası sunuyor ziyaretçilerine. Eski dönemlerdeki savaşları yansıtan üç boyutlu eserlerde bulunduran yapıya, giriş ücreti 6 Euro’dur.
Pompei
Antik Roma şehrinde 79 yılında gerçekleşen bir patlamayla, şehrin sakinlerinin lav ve kül tabakaları altında kalmalarının oluşturduğu bir yerdir Pompei. Arkeolojik açıdan paha biçilemez olan şehrin en önemli özelliği kül ve lav tabaka yapılarının hiçbir değişikliğe uğramayıp, o günki halini korumasıdır. Bu sayede Roma İmparotorluğu’nun günlük yaşamı hakkında her şey bilinmektedir. İçerisinde insanların her türlü yaşam alanının bulunduğu şehirde en ilgi odağı olanı ise, taşlaşan insanlardır. Bu yapıtlar bir arkeoloğun cesetleri saran bu kül tabakasının içini doldurmayı akıl etmesiyle ortaya çıkmıştır. Kente giriş ücreti 11 Euro’dur.
Leave a Comment