Son yıllarda en çok gelişen şehirlerin arasında bulunan Astana, Kazakistan’ın başkentidir. Yapı ve şehirleşme adına birçok projenin hayata geçirildiği Astana’da milyon dolarlık projeler söz konusu. Peki, hızla gelişme kaydeden bu şehirde nereler ziyaret edilmeli?
Makalede Neler Var?
Astana’da Gezilecek Yerler
Bayterek Kulesi
Astana’nın simgesi olma niteliğine sahip olan Bayterek Kulesi 105 metre yüksekliğe sahiptir. Kule terasına çıkarak Astana’nın manzarasını kuş bakışı seyre dalabilirsiniz. Uzun ömürlü olmayı ve bilge kişiliği simgeleyen bayterek, ülkede yetişen bir ağacın adıdır. Kule üzerinde devlet başkanı Nazarbayev’in el izi bulunmakta. El izine elinizi, koyduğunuz anda Kazakistan Milli Marşı çalmaya başlamakta. Aynı zamanda Bayterek barış ve hoşgörünün de temsil niteliğini taşıyor. Astana’nın 1997 yılımda başkent olması hasebiyle, Panoramik Salon kulenin 97. Katında bulunmakta.
Nur Astana Camii
Orta Asya ve Kazakistan’ın en büyük camisi Nur Astana Camiidir. Camiinin en ilgi çekici yönü ise, camii binasının 40 metre yükseklikte ve minarelerin 63 metre uzunlukta oluşudur. Bina yüksekliği Hz. Muhammed’in ilk vahiy aldığı yaşını, minarelerin uzunluğu ise Hz. Muhammed’in vefat ettiği yaşı sembol etmekte.
Han Çadırı
Astana’da bulunan Han Çadırı aynı dünyanın en büyük çadırı olma unvanına sahip. Çadır, 150 metre yüksekliğe ve 10 futbol sahası büyüklüğe sahip. Dünyanın en büyük çadırı olmasının yanında çadır, dünyanın en büyük şeffaf çadırı olma özelliğini de taşımakta. Her ne kadar inanması zor gelse de çadır içerisinde meydanlar, alışveriş merkezleri, mini golf alanı ve hatta kapalı plaj dahi bulunmakta.
Barış Ve Hoşgörü Piramidi
Barış ve hoşgörüye simge niteliğinde inşa edilen piramit çok etkileyici bir mimariye sahip olmasıyla beraber görünüş olarak Mısır Piramitlerini andırmakta. Piramit, 35 bin metre kare alana sahip. 62 metre yükseklikte. Kazakistan, 130 farklı milletin hoşgörü ile bira arada hayat sürdüğü bir ülke olduğu için piramidin üst tarafına 130 milleti temsilen barış güvercinleri çizilmiş. Piramit bünyesinde Astana Üniversitesi, müze, opera, kış bahçesi, konferans salonu ve 18 dinin mabedi bulunmakta.
Astana Bağımsızlık Sarayı
Üst düzey devlet yetkililerinin karşılandığı saray, modern ve etkileyici mimari yapısıyla oldukça dikkat çekmekte. Saray aynı zamanda dünyanın en büyük maketlerinden birine sahip. 50 metre uzunluğu ve 33 metre genişliği olan maket, Astana’nın 2030 yılında nasıl olacağını göstermekte.