Adana’da ne yenilir, ne içilir gibi bir çok soruya bu yazımızda cevap bulabilirsiniz.
Adana uçak bileti sayfamızdan, en ucuz Adana uçak bileti fiyatlarını karşılaştırıp, kolayca satın alma işlemini gerçekleştirebilirsiniz.
Makalede Neler Var?
Adana’da ne yenilir?
Adana Kebabı
Adana Kebabı Dana eti ile kesinlikle yapılmaz. Sadece ve sadece kuzu eti, kuzu kuyruk yağı, pul biber ve tuz ile yapılır. Mevsiminde ise pul biber elde edilen ve yörede kök biber denilen kırmızı biber, taze olarak minik küpler halinde doğranıp eklenir. Bunların dışında hiçbir baharat konulmaz.
Adana Ciğeri
Adanalıların ciğeri sabah kahvaltısında yediğini söylesek şaşır mıydınız? Şaşırmayın. Ciğerler küçük küçük doğranıp şişte ızgarada pişirilir. Yağda pişirilmiş olan Arnavut ciğerinden tamamen farklı bir tattır. Özellikle Büyük Saat civarındaki ciğerciler, Pazar sabahları tıklım tıklım oluyor. Burada Adana ciğerini tatmanızı mutlaka tavsiye ederiz.
Bici Bici
Bici bici muhallebisi, yaz dönemlerinde yenilen, Adana iline özgü bir tür tatlı. Halk arasında kısaca bici bici adıyla anılır.
Fellah Köftesi (Sarımsaklı köfte)
Adana’ya özgü bir başka yemek türü de Fellah köftesi ya da sarımsaklı köftedir. Bulgur ve irmikle hazırlanan köfteler, küçük küçük kesilir ve suda kaynatılır. Salçalı özel sosuyla bir miktar daha kaynatılır ve piştikten sonra üzerine serpilen yeşillikleriyle ağızda değişik ve hoş bir tat bırakır.
Şırdan
Koyunun 4 midesinden biri olan şırdanın temizlenip, içine baharatlı pirinç doldurulup dikilip pişirilmesiyle hazırlanır. Bumbar ve kokoreç gibi sakatat yemeğidir. Şırdan, Adana yöresine ait bir yiyecektir. Şırdan, Adana`da, “kebap” ve “şalgam” kadar yaygın olan bir yiyecek olmasına rağmen Adana dışında pek bilinmeyen bir yiyecektir.
İçli Köfte
İçli Köfte, bulgurun hamur haline getirilerek içinin doldurulması ile elde edilen bir köfte çeşidi. Üretim faaliyetlerine bağlı olarak et ve tahıl ürünlerine dayalı beslenme kültürü oluşturan Türkiye`nin geleneksel yemekleri arasında olan içli köfte, günümüzde yapımı zor ve uzun olduğu için artık bir gündelik yemek olmaktan çıkıp özel gün yemeği sınıfına girmiştir.
Soğan salatası
Adana’da kebap yemek istediğinizde yanına mutlaka soğan salatası getirilir. Sumakla soğanların ovularak hazırlandığı bu salataya, maydanoz ve tuz ilave edilir. Kebapla birlikte yenildiğinde unutulmayacak bir tat bırakır.
Kısır
Ülkemizde pek çok yörede yapılan kısır, Adana’da biraz farklı yapılır. Daha ıslak ve salçalıdır. Hanım günlerinin vazgeçilmez salatası olan kısıra, Adana usulünde nar ekşisi ve kimyon da eklenir. En temel malzemesi ise köftelik bulgurdur.